Cítim zodpovednosť za vývoj pravice, tvrdí Ján Figeľ

30.12.2012 Bratislava

Bratislava 30. decembra (TASR) - Opozičné KDH, ktoré skončilo v marcových voľbách spomedzi stredopravých subjektov najlepšie, cíti zodpovednosť za vývoj pravice, za Slovensko aj za spoločnú Európu. V rozhovore pre TASR to uviedol predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ s tým, že v týchto rovinách cíti zodpovednosť aj za veci verejné.

"KDH považujem za nositeľa presvedčenia, ktoré nás spája od Novembra '89 na hodnotách a cieľoch potrebných pre Slovensko. Marcové voľby zmenili pomery, priniesli nástup vlády jednej strany a na druhej strane sú výzvou pre stredopravé spektrum, aby ponúklo alternatívu. KDH túto výzvu prijíma," deklaroval Figeľ.

Základom dohody je podľa neho dôvera

Na margo dohôd, ktoré sa rodia v opozícii ťažko, poznamenal, že základom dohody je dôvera, ktorá sa rodí vo vnútri strany a medzi stranami tak, aby priniesla vonkajšie ovocie. "Nemá to byť hľadanie straníckych záujmov, ale služba spoločnosti. Po marcových voľbách nebolo jednoduché hneď začať dôveryhodnú spoluprácu, ale len čo sa konsolidovali pomery v jednotlivých stranách, napríklad v máji voľbou nového predsedu SDKÚ-DS a v júni snemom KDH, priamo v Ružomberku na sneme som ponúkol formovanie Ľudovej platformy troch stredopravých strán, ktorá alternatívou môže byť," myslí si Figeľ. Šéf KDH zároveň upozornil, že opozícia sa netvorí na základe volebnej dohody, ale ako zvyšok po sformovaní vládnej koalície. "Ja sa ani neusilujem o nejaké iluzórne, všeobjímajúce dohody," tvrdí.

Figeľ zdôrazňuje, že samotný návrh na vytvorenie Ľudovej platformy vyšiel od neho a z KDH. "Za najdôležitejšiu vlastnosť lídra a líderstva považujem schopnosť inšpirovať a pridať k tomu aj silu a angažovanosť pre dobrú vec. Ale otočiť to do polohy, že líder je ten, ktorý určuje, diktuje a rozhoduje, je skôr vodcovské alebo autokratické, a to by som nemenil," povedal.

V akom stave je dnes opozícia, však zhodnotiť nechcel. "Ja nenesiem zodpovednosť za celok. Keď som prichádzal pred troma rokmi do KDH, bolo v opozícii a bolo posledné medzi šiestimi parlamentnými stranami. Dnes je na tom inak a som presvedčený, že tento trend sa dá posilňovať. Iné strany by som nerád hodnotil," podotkol Figeľ. Pripomenul, že KDH na sneme obnovilo vedenie, pribudli noví mladí ľudia na postoch podpredsedov, formuje nový základný program, bude pracovať na dobrom a potenciálne úspešnom návrhu na voľby do VÚC a "hlavne ponúka Slovensku praktické odpovede na problémy ľudí na parlamentnej pôde".

"To, že sme dokázali ako tri strany veľmi silno reagovať na témy ako dôchodkové sporenie, ochrana druhého piliera, rovná daň, Zákonník práce, štátny rozpočet, zvolali sme mimoriadnu schôdzu k justícii a k školstvu, dokázali sme zabrzdiť väčšinový valec v oblasti dotácií Paroplynového cyklu, potvrdzuje, že to z našej strany nie sú reči, ale reálne postoje, ktoré získavajú rastúcu podporu," uzavrel.
 

Vyberte región